Jste zde

Domů » Obergurgl

Tipy pro pěší turistiku, 2. část

Cesta vedoucí přes Gurgl Ferner

* Piccardova stezka (doba trvání: cca 8 ½ hodiny):
Z Obergurglu přes most Achbrücke se vydáte nejprve po strmé cestě na "Beil" a potom pokračujete po vysokohorské promenádě plné květin a perfektních výhledů do okolí, přes vysokohorské pastviny gurglerských sedláků k pastýřské chatě Küppele.

Odtud pak půjdete do strmého kopce a pak zase dolů, až dorazíte k potokům Herrenbächen. Od bývalé nákladní lanovky se pak vaše cesta vine dál vpravo strmými serpentinami ke "Köpfle", kde stojí chata Ramolhaus.

Zpáteční cesta vede přes Gurgl Ferner (přechod přes ledovec) na Schwärzenkamm, kde jsou podmínkou určité alpské zkušenosti (nebo mít s sebou horského průvodce) a příznivé počasí. Čeká vás pak ještě sestup k chatě Langtalereck (částečně zabezpečen lany) přes Schönwieshütte a návrat do Obergurglu.

Výpravy na téma "Výzkum"

Univerzita v rakouském městě Innsbruck vidí Obergurgl 50. let minulého století v trochu jiném světle. Protože je tady v podstatě nedotčená krajina, byl Obergurgl vybrán jako modelové místo určení k pozorování vývoje alpského světa. Již v roce 1977 byla oblast kolem městečka poctěna zápisem do seznamů UNESCO jako biosférická rezervace.

Region má díky desítkám let výzkumu opravdu zásadní význam pro aktuální výzkum přírody i klimatu. V neposlední řadě zde jsou i nesčetné příležitosti k různým pěším túrám.

Naučné stezky, ústup ledovce, ale i krajina, jako například 300 let starý limbový les či biosférická rezervace chráněná organizací UNESCO "Gurgler Kamm", stejně jako třeba botanicky přímo pozoruhodné údolí Gaißbachund Rotmoostal, to vše si můžete osobně prohlédnout a zažít na vlastní kůži.

* Naučná stezka Hohe Mut - Rotmoosferner (doba trvání: cca 2 ½ hodiny):
Pěšky nebo vlakem se vydáte na Hohe Mut, odtud dolů k horskému sedlu Mutsattel, kolem výzkumné stanice innsbrucké univerzity až na "Bärenhoppen".

Na jihozápadních svazích Hohe Mut a Kirchenkogelu budete pokračovat podél velkých morén Rotmooského ledovce. Bude následovat sestup přes poněkud strmé Moränenhalden a přes plochý Rotmoostal budete postupovat ve směru k chatě Schönwieshütte.

Výpravy na téma "Doba kamenná a archeologie"

Senzační objev 5300 let starého "ledového muže" Ötziho se stal prehistorickou senzací v historii údolí Ötztal. Další archeologicky významné nálezy kolem obce podaly jasné důkazy o velmi zajímavé historií tohoto údolí.

Dva metry vysoké měděné sloupy s vícejazyčným textem a s obrázky dají náročnějšímu návštěvníkovi nahlédnout do vzrušujícího příběhu z časů ještě dávno i před založením osídlení. Jedním takovým místem je "Beilstein", středisko archeologických vykopávek, místo, kde pobývali po několik století pastevci a lovci.

* Trasa Seenplatte - Nedersee - Lenzenalm (doba trvání: cca 5 hodin):
Vyrazíte od obecního farního kostela na sever ke dnu údolí Gurgler Ache, přes most Pirchhütter Achbrücke a u potoka Loobbach odbočíte vlevo. Stezka se vine serpentinami podél strmých, ale zalesněných horských svahů k rozsáhlé ploše teras na Seenplatte až k odbočce pod horským jezerem Soomsee.

Odtud odbočíte vlevo z údolí na rovné horské planiny kolem malebného Soomu a k horskému jezeru Nedersee pod vrcholem Nederkogel. Sestup na vysokohorskou pastvinu Lenzenalm vás čeká na severním břehu jezera, cesta vede nejprve přes průchodné bloky skal, pak ovšem odbočuje na podstatně lepší stezku.

Půjdete po zalesněném svahu směrem na sever, na Lenzenalm. Poté vás již očekává pouze cesta dolů k Gurglerské silnici a autobusem zpět do obce.

Místo

Hohe Mut 46° 51' 37.494" N, 11° 1' 24.4092" E
Geografie: 
Location

Sölden na Facebooku