Jste zde

Domů » Sölden

Sölden

Rakouská obec Sölden patří do okresu Imst v rakouské spolkové zemi Tyrolsko. Je to oblíbené lyžařské středisko v údolí Ötztal, které se rozkládá v nadmořské výšce 1.368 metrů. K obci patří další části jako například Hochsölden, Zwieselstein, Gurgl, Heiligkreuz a Vent, stejně jako další rozptýlené osady.

S více než dva miliony noclehů ročně a 15.000 lůžky k ubytování pro hosty je po městech Vídeň a Salzburg třetím, turisticky nejvýznamnějším střediskem v Rakousku, a to zejména díky zimním sportům. Bohužel již ztratilo původní charakter hornické obce, který byl do druhé poloviny 20. století dominantní v celém Ötztalu, a byl nahrazen turistickým alpským stylem.

Něco z historie
První písemná zmínka pochází z roku 1150, kdy se objevuje název "Seldon". Výraz "selde" znamená něco jako "malé venkovské panství".
Objev světoznámého "ledového muže" Ötziho dokládá ale lidské osídlení již v době kamenné. V roce 1817 se stalo místo samostatnou obcí okresu Silz.

V 19. století se začíná rozmáhat ve zdejším kraji cestovní ruch. To pochopitelně citelně zlepšilo i další zdroje příjmů místního obyvatelstva.
Kolem roku 1900 začíná v oblasti lyžování a zimní turistika. Po první světové válce se Sölden dostal, kvůli novému vymezení hranic s Itálií nad hlavním alpským hřebenem, do velkých hospodářských potíží. Ale již v roce 1930 nabízí 88 000 lůžek k přenocování, přičemž 90 % z tohoto počtu připadá na letní rekreanty. Díky výstavbě mnoha lyžařských vleků a rozšíření skiareálu se posléze v celé oblasti nenašel jediný soukromý dům, jenž by netěžil přímo či nepřímo z tamějšího cestovního ruchu.

V létě i v zimě středisko nabízí kolem okolních horských vrcholků opravdu dostatek akce a zábavy. Ať se už třeba jedná o pohodlné vyjížďky na kolech či o rychlé sjíždění kopců na horských kolech, pro každého návštěvníka se tady něco najde. V zimě je zde plno sněhu a radovánky lyžařů jsou opravdu neomezené.
Místní lyžařské středisko se nachází na ploše dvou ledovců, Rettenbach a Tiefenbach, a zimním rekreantům zde slouží několik desítek vleků a lanovek a 150 km perfektně upravených sjezdovek.

Místo

Sölden 46° 58' 3.7956" N, 11° 0' 29.9304" E
Geografie: 
Location

Sölden na Facebooku