Jste zde

Domů » Vent

Putování kolem Ventu, 1. část

Část vesničky Vent a její okolí
Autor: bookhouse boy

"Vesnička horolezců", Vent, se rozkládá v nadmořské výšce 1.895 m a je současně druhým nejvýše položeným trvale obydleným sídlem v celých východních Alpách. Není ale samostatnou obcí, je součástí města Sölden.

Místo uprostřed Ötztalských Alp je skvělým výchozím bodem pro různé výlety a túry na nejvyšší vrcholy tohoto ledovcového horského masivu. Mnoho perfektně vybavených horkých chat nabízí optimální výchozí body k výletům za věčným ledem, ale lze tady podnikat i překrásné procházky po úpatí "třítisícovky".

Horské túry a túry po ledovci se tu vinou nádhernými horskými scenériemi Ötztalských Alp. Není to tedy vůbec nic jednoduchého a nikdy byste neměli nic podcenit. Při malých zkušenostech s ledovcovými túrami byste v každém případě měli uvažovat o využití nabízených služeb zkušených horských průvodců.

Horskou vesničkou vede vedle trasy Via Alpina také známá vysokohorská turistická trasa Zentralalpenweg 02, po níž se můžete vypravit od Donautalu na východě přes hlavní hřeben Alp až do Rheintalu na západě.

Putování

Horolezecká vesnička je známá díky třítisícovým horským vrcholům, stejně jako i znamenitými vysokohorskými a horskými túrami. Kromě často náročných vysokohorských túr po tamních vrcholcích ovšem Vent nabízí také celou řadu krásných putování, odkud bývá opravdu jedinečný výhled do širokého okolí, a které vedou na úpatí ledovce.

Výlet k nejvýše položenému a trvale obydlenému sídlu v Tyrolsku, k vysokohorské usedlosti Rofenhöfe, nesmí během vaší návštěvy vesničky v žádném případě chybět. Překrásná je také túra na Ramolalm, kdy se budete určitě kochat úchvatným panoramatickým výhledem na zadní Ötztal. Trasa vede strmě nahoru krásným lesem až na Mutsbühel, který vás jistě zaujme svou bohatou květenou.

Okružní výlet

Krásná procházka do okolí vede přímo z vesnice, kdy se vydáte po široké turistické cestě, projdete kolem lyžařského vleku Gampenlift a zamíříte na okraj lesa v údolí. Ve stínu světlých limbových porostů dorazíte k mostu přes potok Veter Ache a po silnici se vrátíte nazpět do obce. Překonáte asi 60 výškových metrů a cesta vám potrvá zhruba hodinu.

Výlet na Rofenhöfe (2.014 m.n.m.)

Rofenhöfe v postranním údolí Rofental patří mezi nejstarší osady v Ötztalu a kromě toho jde o tu vůbec nejvýše položenou osadu v Tyrolsku. Toto putování vás přivede po silnici až nahoru k Rofenhöfenu.

Na cestu zpět nejdříve přejdete po visutém mostě potok Rofenache a pak budete pokračovat přes Schlechtboden a Bärstboden s nádherně rozkvetlými horskými loukami plnými květin, až do Ventu. Celkem překonáte výškový rozdíl 120 m a výšlap vám potrvá asi 1,5 hodiny.

Údolí Rofental
Autor: bookhouse boy

Místo

Rofenhöfe 46° 51' 20.4984" N, 10° 53' 30.9984" E
Geografie: 
Location

Sölden na Facebooku