Jste zde

Domů » Hochgurgl im Ötztal

Obergurgl – Hochgurgl a turistika

Obergurgl - Hochgurgl a letní krajina

Poloha rakouské oblasti Obergurgl - Hochgurgl je prostě krásná. Obergurgl s nadmořskou výškou 1.930 metrů je v Rakousku vůbec nejvýše položenou obcí s kostelem a zejména alergici ocení zdejší pobyt na čistém horském vzduchu. Hotelová vesnička Hochgurgl je zase v zimě vyhlášeným lyžařským střediskem (skiareál v nadmořské výšce 1.800 - 3.080 m).

V oblasti Obergurgl - Hochgurgl je spousta turistických tras, můžete si vybrat mezi vysloveně lehkými trasami, které si můžete vychutnávat i s rodinou uprostřed krásné přírody, ale jsou zde i skutečně náročné horské túry, které jsou vhodné pouze pro zkušené a fyzicky zdatné turisty. Jsou zde trasy pro začátečníky i vysokohorské túry pro zkušené horolezce.

Velmi oblíbené jsou zdejší tématické naučné stezky a výlety do sousedního Jižního Tyrolska. Náročné je putování až na horský vrchol Zirmkogl do nadmořské výšky 3.280 m. Tato túra vyžaduje ovšem určité zkušenosti z horolezectví. Po ne zcela jednoduchém výstupu ale budete odměněni nádherným výhledem.

Také vysokohorská stezka Panoramaweg nabízí přímo úchvatný výhled na horské panorama Ötztalu a Stubaiských Alp.

Top Mountain Star

Zcela nahoře se vám otevřou úplně nové obzory - vyhlídka Top Mountain Star, architektonický skvost od mnichovského architekta profesora Petra Schmucka, je bezpochyby zdejším největším lákadlem.

Každý návštěvník je přitahován touto opravdu "magickou" konstrukcí, jejíž poloha by jen těžko mohla být vybrána na extrémnějším místě. V malém horském sedle je stavba vybudována na úzkém hřebeni, který se po obou stranách svažuje prudce dolů, ale je stále dostatečně široký na to, aby se tu daly bezpečně ukotvit její základy.

Nad tím sedí na ploše 120 m2 velká kruhová panoramatická "kabina" se skleněným průčelím, které se dá za pěkného počasí odsunout. Stavbu uzavírá kopule ze skla, oceli a nosníků, které vybíhají do volného prostoru jako paprsky nějaké hvězdy. Korunou všeho je galerie s 360-stupňovým panoramatickým výhledem do širokého okolí.

Naučné stezky

Bylo tu vybudováno plno zajímavých a krásných naučných tématických stezek, které jsou u výšlapů celých rodin i s dětmi velice oblíbené. Podle tématu si lze zvolit naučnou stezku zaměřenou například na horské sviště, na místní druhy minerálů, na regionální faunu a flóru a jiné.

Za jednu z nejkrásnějších naučných stezek je po právu považována cesta limbovým lesem, na které se můžete opravdu hodně dozvědět o více než 200 let staré přírodní památce, o lese borovice limby - "Naturdenkmal Zirbenwald". Jinou zajímavostí je zde přímo fascinující vysokohorská bažina v Rotmoostalu, více než 6000 let stará slatina!

V oblasti Obergurgl-Hochgurgl jsou všichni návštěvníci opravdu srdečně vítáni. Zdejší typická pohostinnost se odráží i v nabídce ubytování, které zahrnuje hotely, prázdninové apartmány i horské chaty.

Místo

Wurmkogel 46° 52' 48.5616" N, 11° 5' 8.4948" E
Location

Sölden na Facebooku