Jste zde

Domů » Vent

Akce v srpnu a září 2013

Krása Ötztalských Alp
Autor: p.a.j.a

ARTeVENT - příroda, sochařství a literatura

ARTeVENT představuje každoročně jakýsi kulturní skvost, který pořádají v horské vesničce Vent, kde se lze blíže seznámit s přírodou a kulturou oblasti Ötztalských Alp, která přesahuje hranice států. Od 5. do 30. srpna 2013 se tu bude konat sochařské sympozium, literární putování a poslechnete si i mnoho hudby.

Putovní divadlo

Od 1. do 22. září 2013 se tu můžete seznámit s putovní divadelní společností "Friedel s prázdnou kapsou". Alpské drama o vévodovi Tyrolském se bude hrát na více místech v nádherné přírodě vesničky horolezců - Ventu.

Tiše budete procházet údolím Niedere Tal k horské chatě Martin Busch Hütte a na Marzellferner do nadmořské výšky 2.501m a přitom všude spatříte zblízka i z daleka herce v historických kostýmech. Předvedou vám příběh, jenž uslyšíte pomocí sluchátek nasazených na uši. Přitom se vše bude odehrávat na originálních jevištích rozsáhlé přírodní krajiny, kde vévoda Fridrich Tyrolský kdysi prchal přes hlavní hřeben Alp.

Režisér Hubert Lepka, známý mimo jiné i díky svému divadelnímu kusu Hannibal na ledovci Rettenbachferner, tentokrát s sebou vezme své diváky na výlet do historie Tyrolska. Fridrich IV. Habsburský, zvaný "s prázdnou kapsou" se stal díky četným legendám, které se vyrojily kolem jeho osoby, jednou z nejslavnějších postav tyrolského středověku.

Syn vévody Leopolda III. spravoval jako titulární rakouský vévoda samou výspu rakouského území – Tyrolsko a od roku 1406 byl také tyrolským hrabětem. Vévoda Fridrich byl lidmi oblíbeným vládcem, který omezil práva tamní šlechty ve prospěch místních rolníků. Tamější šlechta se tak vévodovi postavila na odpor, ovšem Fridrich se nedal a našel podporu u rolníků i u bohatých občanů.

Úplnou pohromu ale přinesl koncil v Kostnici v roce 1415. Jeho osobní nepřátelství k Zikmundovi Lucemburskému, vládci Svaté říše římské, eskalovalo. Důvodem byla jeho podpora papeže Jana XXIII., Zikmundova konkurenta. Zikmund udělal z Fridricha psance a dal jej uvěznit. Friedrich se musel podrobit a ještě zaplatit vysokou pokutu.

Když tato klatba a říšské pronásledování poněkud pominulo, zničený vévoda Fridrich podstoupil dobrodružný útěk z Kostnice. V chudém oděvu se mu podařilo dostat se přes Bludenz a Kaunertal do Ötztalu. Útočiště a ochranu našel jako sluha u jednoho rolníka v Rofenu.

Friedl byl na svém útěku pronásledován a několikrát se mu podařilo pronásledovatelům uprchnout s pomocí místních chovatelů ovcí přes Niederjoch. Pak ještě následoval útěk přes Ferner do Schnalsu. Z Merana se mu posléze opět podařilo uchopit svou moc zpět a s velkou mírou politické dovednosti opět získal vládu nad Tyrolskem. Pak přestěhoval své sídlo z Merana na sever, kde se tehdy těžilo stříbro a sůl.

Za jeho vlády pak Tyrolsko dosáhlo, díky spojenectví s rolníky a zemědělci, přímo nebývalého ekonomického rozkvětu. Jeho přezdívka "Friedel s prázdnou kapsou" byla v té době, díky rozkvětu stříbrných dolů ve Schwazu, v ostrém kontrastu k jeho velikému bohatství.

Vévoda Friedrich nezapomněl onomu rolníkovi z Rofneru, který mu kdysi poskytl útočiště, jeho věrnost. Propůjčil mu a jeho potomkům důležité výsady, jako např. plné osvobození od daní.

Ötztalské Alpy - jeden z vrcholků
Autor: p.a.j.a

Místo

Rofen 46° 51' 22.068" N, 10° 53' 29.9652" E
Geografie: 
Location

Sölden na Facebooku