Jste zde

Domů » Zwieselstein

Zwieselstein

Rakouská obec Zwieselstein
Autor: mindgrow

Malé a klidná vesnička Zwieselstein leží v nadmořské výšce 1.470 m, mezi známými středisky zimních sportů, Söldenem a Hochgurglem. U obce se rozděluje ("zwieselt“) zadní Ötztal do údolí Venter a Gurgler Tal. Během dovolené vás tady obklopí čistá a nedotčená příroda.

V roce 1269 byla obec poprvé písemně zmíněna v dokumentu pod názvem Twiselsteyn. Zwieselstein si částečně zachoval se starými dřevěnými domy svůj venkovský ráz. Malý kostelík s oltářem Panny Marie Pomocné pochází z roku 1747. Milovníci umění najdou v obci galerie, kde pořádají výstavy a vernisáže převážně místní umělci.

Místo je také známé jako milník evropské dálkové turistické stezky E5, která byla otevřena v roce 1972. Vede od pobřeží Atlantiku z francouzské Bretaně přes Alpy do města Verona v Itálii. Celkově je dálková stezka dlouhá 3200 km.

Letní dovolená

Jakýmsi středobodem letní dovolené ve Zwieselsteinu je určitě pohyb ve volné přírodě. Turistická oblast, která se rozprostírá kolem, nabízí rodinám s dětmi i náročným turistům ty nejrozmanitější značené turistické stezky různé obtížnosti.

Zvláště motivující pro děti jsou s jistotou naučné stezky. Například stezka "Horská zvířata" je 4,6 km dlouhá a musíte na ní překonat výškový rozdíl 500 metrů. Rovinatější (80 m převýšení) je 5,5 km dlouhá stezka věnovaná životním společenstvím v horách Tyrolska.

Mnoho výletů na horských kolech vyžaduje vysloveně dobrou tělesnou kondicí účastníků, ovšem na údolním dně Ötztalu jsou poměrně rozšířené i jednodušší, ne tak namáhavé cyklistické trasy, které jsou doslova "lahůdkou" pro celou rodinu. Celkem je zde na 400 km značených cyklotras. Lákadlem pro všechny bikery je ale jednoznačně jízda na ledovci Rettenbachferner, kde se budete pohybovat v nadmořské výšce 2.800 metrů po nejvýše položené asfaltové trase v Evropě.

Pohodlněji lze ale dosáhnout vrcholu lanovkami, z nichž mnohé jsou v provozu také v létě. Užijte si tak pohledů na úchvatné horské scenérie, které vás všude budou obklopovat, a nechte se hýčkat pohodlím horských chat.

Pro ty správné dobrodruhy je určen především rafting na divoké vodě, paragliding a lezení po skalách různých úrovní obtížnosti. Celé rodiny se mohou vyřádit na různých lezeckých výstupech ("Lehner Wasserfall“ a "Reinhard Schiestl“). Můžete se také věnovat jiným sportům, např. tenisu, jízdě na koni, nordic walkingu, túrám po ledovci na nebo bez lyží, kurzům v horolezecké škole, atd..

Pro dokonalou dovolenou zde najdete mnoho vhodných možností k ubytování. Jsou tu pěkné prázdninové apartmány, rekreační chalupy i hotely, odkud se dají podnikat znamenité výlety do okolí. V žádném případě byste neměli vynechat třeba návštěvu minerálií v horském statku Berghof Silbertal, a také návštěvu Timmeltalského vodopádu. K tomuto překrásnému vodopádu můžete z centra dojít asi po hodině chůze.

Zimní dovolená

Lyžařská oblast Sölden je vzdálená opravdu jen kousek, také na lyžařské svahy Obergurglu a Hochgurglu se dostanete během několika minut. Milovníci alpinismu a horolezectví to nebudou mít daleko ani do horské vesničky Vent.

Místo

Zwieselstein 46° 56' 21.1524" N, 11° 1' 40.44" E
Geografie: 
Location

Sölden na Facebooku