Jste zde

Domů » Hochgurgl im Ötztal

Tipy pro pěší turistiku, 1.část

Sölden - krásná krajina
Autor: Inklaar

* Pašerácká stezka (doba trvání: asi 5 hodin)
Z místní části obce Obergurgl, z Kressbrunnenu, se vydáte za tenisovými kurty směrem k úpatí Verwallu a pak mírně na sever, až k mostu přes potok Verwall. Nebo se můžete vydat z parkoviště u lanovky na Festkogel nahoru k odbočce hřebenové cesty. Po krásných svazích hory Alpenrose budete stoupat k údolí Königstal. Během výstupu Königstalem se pak ocitnete u bývalé celní chaty u Königsjochu. Putování po Pašerácké stezce vede pak přes Königsjoch dolů do Seebertalu na jednu náhorní plošinu v Jižním Tyrolsku. Autobusem se pak můžete vypravit přes Timmelsjoch zpět do obce. Pro absolvování této výpravy byste však neměli trpět závratěmi.

Výpravy na téma "Botanika"

Unikátní les tvořený porosty borovice limby, který se nachází v biosférické rezervaci UNESCO "Gurgler Kamm" na území národního parku Ötztal, je bezesporu tou nejslavnější botanickou atrakcí v celém regionu, ale zdaleka ne jedinou. Údolí Gaissbergtal a Rotmoostal se mohou pochlubit 6000 let starou vysokohorskou bažinou, která po právu patří k botanicky nejvýznamnějším oblastem severního Tyrolska.

Zejména v období plného květu, tedy od června do srpna, se mohou turisté těšit na bohatou květenu a dokonce i na některé duhy východoarktického původu. Ještě svěžejším dojmem než na mladých morénách na Gaissbergu a Rotmoosfernersu působí flóra na strmých svazích Kirchenkogelu, Grantenwandu a na Liebener Spitze. Na vrcholku Granatenkogelu zase lákají porosty alpského máku a hořce. Podobně fascinující je i zdejší vodní svět s vodopádem u Rotmoosu, který spadá do temné rokle a tekoucí voda pokračuje dalších 30 km přes strmé skály, kde žijí velice zajímaví živočichové.

* Naučná stezka Obergurgler Zirbenwald (doba: cca 1 hodina)
Z obce se vydáte po místní komunikaci pod Univerzitním centrem až k poslednímu domu a odbočíte vpravo na cestu a pak dál přes louky k chatě David's Hütte. Poté půjdete podle ukazatelů na informačních panelech podél vycházkové stezky až k Vorsprungu (křižovatka cest a lavička) naproti Nasenwandu. Vlevo odtud je již onen malebný, 400 let starý limbový les na malém návrší. Zpáteční cesta vede plošším terénem k mostu Gaisbergbrücke a přes silnici do Obergurglu. Brožurka s informacemi o jednotlivých stanovištích naučné stezky je k zakoupení v informační kanceláři.

Výpravy na téma "Hvězdné hodiny lidstva"

Jednu událost světového historického významu lze také vysledovat na ledovci Gurgler Ferner: Roku 1931 provedl profesor fyziky Auguste Piccard spektakulární nouzové přistání se svým stratosférickým balónem. Jeho let ve výšce 16 000 metrů měl v té době stejný význam jako první přistání na Měsíci a okamžitě zajistil Obergurglu světovou proslulost. Gondola stratosférického balónu je sice nyní v bruselském vojenském muzeu, ale onen krkolomný manévr je i dodnes živě představitelný i bez této relikvie.

Místo

46° 52' 11.262" N, 11° 1' 35.1768" E
Location

Sölden na Facebooku