Jste zde

Domů » Oetz

Oetz, 1. část

Rakouská obec Oetz v létě
Autor: Lars Odemark

Oetz je obec v rakouském okrese Imst v Tyrolsku, kde žije něco přes 2 300 obyvatel. Najdete ji u vjezdu do 65 km dlouhého údolí Ötztal, které se táhne od údolí řeky Inn k jihu, na úpatí 3.008 m vysokého vrcholku Acherkogel. Jak je patrné již z názvu, obec získala svůj název právě podle Ötztalu.

Díky své poloze nabízí obzvláště mírná klima, je tady každopádně poněkud útulněji a klidněji, než ve zbývající části údolí. Malebné městečko s krásnými malovanými domy láká k procházkám, po celý rok si můžete užívat kouzelné přírody kolem.

I pro milovníky památek a historie má místo připraveno několik zajímavostí. V centru obce se nachází několik historických hostinců, některé s fasádními malbami, například penzion Gasthof Stern, kde se můžete i ubytovat.

Zajímavý je také pozdně gotický farní kostel, který byl přestavěn v barokním stylu. Muzeum "Turmmuseum" dokonce obdrželo muzejní cenu spolkové země Tyrolsko v roce 2004.

Síť turistických cest je tu velmi rozsáhlá a narazíte tady na opravdu zajímavé pěší trasy. Pro milovníky jízdy na horských kolech jsou zde také široké možnosti. Můžete si tady dokonce zaplatit kurz závěsného létání nebo paraglidingu a na dravých horských tyrolských potocích můžete holdovat raftingu.

Oetz je také často dějištěm mistrovství v jízdě na kajaku, která se konají na říčce Ötztaler Ache. Můžete si ji také zkusit sjet na raftu. Obec je také oblíbeným výchozím bodem pro - na horském kole velmi náročný - přejezd sedla Kühtaisattel směrem západ - východ.

Oblíbeným výletním cílem je v blízkosti ležící jezero Piburger See. 800 m dlouhé, 250 m široké a až 25 m hluboké jezero je výsledkem horského sesuvu. Toto přírodní vodstvo představuje největší jezero v Ötztalu. Se svojí průměrnou letní teplotou až 23°C je také nejteplejším horským jezerem v Tyrolsku.

Jak napsal básník Bruder Willram: "Nejkrásnější procházka v Tyrolsku vede od Roppenu přes Sautens k jezeru Piburger a přes Achstürze do Oetzu."

Piburger See je také jednou z nejstarších tyrolských chráněných oblastí, už v roce 1929 bylo prohlášeno za přírodní památku. V roce 1983 byla chráněná oblast rozšířena a vznikla dnešní chráněná krajinná oblast Achstürze-Piburg See.

Rakouská obec Oetz s kostelem
Autor: Lars Odemark

Místo

Oetz 47° 12' 10.3824" N, 10° 53' 52.6272" E
Geografie: 
Location

Sölden na Facebooku