Jste zde

Domů » Léto

Horolezecké výstupy

Hory kolem obce Umhausen
Autor: Sir_Olli

Horolezectví

Zatímco kolem rakouského městečka Vent dominují zájmu turistů především vysokohorské túry, zbytek Ötztalu je spíše charakteristický několika opravdu skvělými horolezeckými oblastmi, perfektními lezeckými výstupy a také příležitostmi k boulderingu.

Lezecký výstup Stuibenfall

Obzvláště krásný a nepříliš obtížný výstup objevíte v Umhausenu. Přístup sem není také nijak obtížný a začíná jen 30 minut od parkoviště u Ötzidorfu. Hned na začátku musíte přejít přes lanový most a poté následuje poměrně snadná trasa (stupeň obtížnosti A a B) přes skalní bloky porostlé lesem.

Druhá část představuje přechod dvou krátkých převisů (stupeň obtížnosti C) nad burácejícím vodopádem. Velké "finále" představuje přechod přes nádherný lanový most, který tady vede přes sráz vodopádu. Ale tenhle bod se dá i obejít.

Obtížnost tohoto lezeckého výstupu se dá většinou charakterizovat stupněm B a jen několik málo úseků je označováno stupněm obtížnosti C. To znamená, že trasa Stuibenfall je vhodná i pro začátečníky a pro rodiny s dětmi.

Sestup začíná také v blízkosti vodopádu. Krátké odbočky ke dvěma vyhlídkovým plošinám nabízejí nádherný výhled na Stuibenfall.

Lezecký park Moosalm bei Sölden

Jižně od Söldenu se nachází nad vysokohorskými pastvinami Moosalm překrásný západně orientovaný lezecký park (Klettergarten). Jednotlivé výstupy (32 tras, obtížnost III+ až VIII+) jsou důkladně jištěny šrouby a zajišťují jak pro začátečníky, tak pro zkušené horolezce v rámci tamějších mírných podmínek doslova ideální příležitosti k provozování jejich oblíbeného druhu sportu. Krátký lezecký úsek se dvěma železnými žebříky vede skalní stěnou.

Lezecký park Engelswand

Krásná a velmi populární lezecká oblast v Tumpen - Umhausenu. Po krátkém výstupu k výchozímu místu vás očekává celkově 64 tras o délce 15 - 35 m všech stupňů obtížnosti.

Tento lezecký park se hodí vzhledem k tamní velké louce a několika dětským trasám též pro rodiny s dětmi. Ale i zkušení horolezci najdou na Engelswandu svou výzvu. Mnoho malých výstupků a kolmých i vysloveně lehkých stěn sem láká celou řadu lezců, kteří mohou na dobře jištěných úsecích očekávat třeba i stupeň obtížnosti VIII.

Lezecký park Oberried

Krásné lezení na vás čeká v Längenfeldu, kde je plno jednodušších tras, vhodných i pro rodiny s dětmi. Místo se nachází v idylické poloze u jedné pastviny alpského skotu a jeho severní a východní poloha z něj dělá velmi příjemnou lokalitu hlavně v horkých letních dnech.

Lezecký park Astlehn

Také v Längenfeldu narazíte na tradiční a impozantní lezecký park. Na převislých skalních blocích si budou užívat zejména dobří horolezci na celkem deseti krátkých, ovšem náročnějších trasách. Stupeň obtížnosti je tu totiž od VI+ až po X-.

Ötztalský vodopád Stuibenfall
Autor: Sir_Olli

Místo

Umhausen 47° 8' 18.7224" N, 10° 55' 40.6776" E
Location

Sölden na Facebooku